CHALLENGES OF THE 21ST CONSTITUTIONALISM: FOOD SOVEREIGNTY AS A CONSTITUTIONAL GUARANTEE OF THE FUNDAMENTAL RIGHT TO FOOD

Authors

  • Thiago Rafael Burckhart CEDEUAM - Centro Didattico Euroamericano Sulle Politiche Costituzionale (Itália / Brasil)
  • Milena Petters Melo FURB - Universidade Regional de Blumenau; CEDEUAM - Centro Didattico Euroamericano Sulle Politiche Costituzionale (Itália / Brasil)

Abstract

Taking in consideration the perspective of constitutional theory and the field comparative constitutional law, using the comparative method in a dialogical approach, this article, which presents partial outcomes of researches in progress regarding the challenges of 21st century constitutionalism, aims to provide theoretical efforts for a critical reflection on the right to food and food sovereignty, focusing the Latin American context and two recent constitutions: Constitution of Ecuador (2008) and Constitution of Bolivia (2009). Therefore, the article is divided in three sections: 1. The fundamental right to food, food security and food sovereignty; 2. Efforts form comparative constitutional law: right to food and sovereignty in the State of Buen Vivir; 3. Challenges and risk factors for food sovereignty in Latin America.

Author Biographies

Thiago Rafael Burckhart, CEDEUAM - Centro Didattico Euroamericano Sulle Politiche Costituzionale (Itália / Brasil)

Mestre em Direito pela Universidade Federal de Santa Catarina (2019). Pesquisador do Centro Didattico Euroamericano Sulle Politiche Costituzionale (Itália-Brasil). Pesquisador do Núcleo de Estudos em Constitucionalismo, Internacionalização e Cooperação (Constinter-Furb). Membro da Reseau ALEC – Amérique Latine, Afrique, Europe et Caraïbe sur « Terrirotire, Populations Vulnerables et Politiques Publiques », vinculada à Université de Limoges, França. Email: thiago.burckhart@outlook.com

Milena Petters Melo, FURB - Universidade Regional de Blumenau; CEDEUAM - Centro Didattico Euroamericano Sulle Politiche Costituzionale (Itália / Brasil)

Doutora em Direito pela Università degli Studi di Lecce (Itália, 2004). Professora Titular de Teoria da Constituição e “Direitos Humanos e Sustentabilidade” da Universidade Regional de Blumenau, FURB. Coordenadora do Núcleo de Estudos em Constitucionalismo, Internacionalização e Cooperação (Constinter, Furb). Pesquisadora e Coordenadora para a área lusófona do Centro Didattico Euroamericano Sulle Politiche Costituzionali (Cedeuam, Itália-Brasil). Pesquisadora do Institut International d’Études et Recherhces sur les Biens Communs (Paris-Napoli). E-mail : mpettersmelo@gmail.com

Published

2020-12-08

How to Cite

Burckhart, T. R., & Melo, M. P. (2020). CHALLENGES OF THE 21ST CONSTITUTIONALISM: FOOD SOVEREIGNTY AS A CONSTITUTIONAL GUARANTEE OF THE FUNDAMENTAL RIGHT TO FOOD. Revista Paradigma, 29(3), 225–243. Retrieved from https://revistas.unaerp.br/paradigma/article/view/1523